Procedura si actele necesare

PROCEDURA DE RESTITUIRE A TAXEI DE PRIMA INMATRICULARE/POLUARE AUTO

     Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE) a decis ca legislatia europeana interzice statelor membre sa ia masuri de taxare in exces a unor produse preovenind din alte state, in favoarea celor de provenienta autohtona. "Aceasta interdictie cauta sa garanteze neutralitatea totala a sistemului intern de taxe din punctul de vedere al concurentei intre produsele autohtone si cele importate", explica CJUE.
     Potrivit opiniei juridice poate fi solicitata restituirea taxelor de poluare incasate in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008, considerata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene ca fiind nelegala, astfel ca cetatenii care vor returnarea taxei de prima inmatriculare trebuie sa faca cerere , iar in cazul refuzului, se pot adresa instantei.
    "Taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima inmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate din alte state membre", a decis, in 7 aprilie 2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE).
     Deciziile Curtii de Justitie a UE sunt executorii si general obligatorii pentru toate statele membre, si in cadrul fiecarui stat membru, pentru toate autoritatile acestuia: legislative, executive, judecatoresti.

    Procedura de restituire parcurge una sau doua faze, in functie de pozitia Ministerului de Finante.

I. Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa esta contrara dreptului comunitar si discriminatorie si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 de zile.
Cererea de restituire a diferentei de taxa se depune, fie la organul fiscal teritorial competent, fie la sediul DGFP Judetene, insotita de urmatoarele documente:

a) Copie dupa chitanta de plata sau ordinul de plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule (taxa de prima inmatriculare);

b) Copie dupa decizia privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (emisa de Administratia Finantelor Publice)


c) Copie dupa cartea de identitate a autovehiculului eliberata de Registrul Auto Roman. Copia va fi certificata cu mentiunea "conform cu originalul " de catre personalul care preia documentele, iar originalul se restituie contribuabilului;

d) Copie dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului. Copia va fi certificata cu mentiunea "conform cu originalul " de catre personalul care preia documentele, iar originalul se restituie contribuabilului;

e) Copie dupa certificatul de inmatriculare din Uniunea Europeana( daca autovehiculul a fost achizitionat din strainatate)

f)Copie dupa contractul de vanzare-cumparare  al autovehiculului sau factura(dovada de provenienta a autovehiculului)

g) Copie dupa C.I/B.I (in cazul persoanelor fizice) sau CIF (in cazul persoanelor juridice si a persoanelor fizice autorizate).


II. In situatia in care raspunsul este negativ, cel care solicita returnarea taxei trebuie sa intocmeasca o cerere de chemare in judecata a Directiei Generale a Finantelor Publice, pe care o va depune la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a tribunalului in raza caruia isi are domiciliul.

5 comentarii:

  1. este foarte bine ca se poate recupera taxa de poluare dar, cei care au vandut masina si nu mai pot face rost de copiile crtificatului de inmatriculare si cartii de identitate cum pot sa-si recupereze taxa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cei care se afla in situatia in care au vandut autoturismul si nu mai detin actele necesare pot proceda in doua moduri:

    1) Pot face o cerere catre serviciul inmatriculari auto , prin care sa ceara eliberarea de copii xerox de pe dosarul care a stat la baza inmatricularii respectivului autoturism.Pentru a face aceasta cerere este necesar sa platiti la administratia finantelor publice o taxa pentru eliberare de date in valuare de 5 lei. Dupa ce ati platit aceasta taxa, mergeti si depuneri cererea la serviciul inmtriculari auto , iar acestia au obligatia ca in termen de 30 de zile sa va elibereze copiile xerox care au stat la baza inmatricularii autoturismului.

    2) Dupa ce ati facut acest pas, va trebuii sa mergeti la administralia finantelor publice pe pentru a face o cerere in sensul de a va elibera copii xerox de pe decizia de calcul a taxei si de pe chitanta ( dovada ca ati achitat taxa).

    In general se elibereaza destul de usor aceste copii xerox care va sunt necesare pt recuperarea taxei de poluare.
    Bafta!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă am înmatriculat mașina în 10.10.2013 îmi pot primi banii înapoi?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am o mașină Audi a4 din anul 1998 și aș dori să recuperez taxa de mediu ce acte îmi trebuie și dacă proprietarul e în străinătate cum pot face

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai pot sa recuperez taxa auto daca am vândut mașina ? Daca se poate, care sunt procedurile?

    RăspundețiȘtergere