luni, 25 februarie 2013

Se mai poate recupera taxa de poluare in 2013?

Pentru cei care au platit taxa auto in intervalul 2008-2013 taxa auto inca se poate recupera. Intrucat legea privind timbru de mediu nu a intrat in vigoare masinile se inmatriculeaza in continuare pe taxa veche, taxa care se poate recupera. Timbrul de mediu va fi aplicat numai autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri si va fi stabilit luand in calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30% ca in prezent, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 urmand sa scada comparativ cu valorile actuale, transmite agentia de presa Mediafax.
Pana la intrarea in vigoare a acestor modificari taxa de poluare inca se recupereaza. Ba mai mult pentru cei care au achitat taxa in perioada 2008-2013 taxa inca se recupereaza pana la prescriptia ei adica in termen de 5 ani de la data platii.
           Cât a câştigat statul de pe urma taxei auto ???

În perioada 2009-2012, estimările Guvernului arată că statul a încasat din taxa auto, indiferent de forma acesteia, venituri totale de circa 4,5 miliarde de lei, echivalentul a circa un miliard de euro. Banii s-au dus către Fondul de Mediu, pentru a fi folosiţi la finanţarea unor programe şi proiecte pentru protecţia mediului, precum Programul Rabla, Casa Verde, dar şi construcţia de parcuri în zonele care duc lipsă de spaţii verzi.
Totodată, statul a şi pierdut bani din cauza bâlbâielilor legislative ale Guvernului PDL şi miniştrilor Mediului numiţi de UDMR. Premierul Victor Ponta a declarat că statul trebuie să dea înapoi proprietarilor de autovehicule care au dat statul în judecată, din cauza taxei auto percepute ilegal, o sumă totală de 400 milioane euro.
Pe rolul instanţelor judecătoreşti sunt înregistrate aproximativ 80.600 dosare deschise în 2011-2012 pentru restituirea taxei de poluare auto, a mai spus premierul în luna octombrie.